του Καθηγητή Ιωάννη Β. Κογκούλη:

Επειδή στην εφημερίδα «Λαϊστινά Νέα» (αριθ. Φύλλου 61), κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση της Λάϊστας στις 12.8.2012 αναφέρθηκαν επιγραμματικά και επειδή ένα από τα ζωτικά προβλήματα του χωριού είναι το συγκοινωνιακό, σημειώνω τα όσα ως προς το εν λόγω θέμα κατέθεσα στην εν λόγω Λαϊκή Συνέλευση.

«Αφού παρενθετικά ευχαριστήσω τον Δήμαρχό μας για την προθυμία του να ανταποκριθεί στα αιτήματά μου στηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες του Μορφωτικού Συλλόγου: α) με την εξασφάλιση άδειας από τη ΔΕΗ προκειμένου ο Σύλλογος να τοποθετήσει τρεις προβολείς, οι οποίοι να φωτίζουν το ρέμα Βαλιασκάμαλε, β) με την προμήθεια  τεσσάρων πλαστικών σωλήνων πεντέμισι μέτρων και ανάλογης διαμέτρου, προκειμένου ο Σύλλογος να τους τοποθετήσει σε τρία ρέματα του δρόμου προς άγιο Γεώργιο και γ) με τη διάθεση του φορτηγού του Δήμου για τη μεταφορά υλικών στον τρίτο κεντρικό Ναό του χωριού, τον άγιο Νικόλαο, ως προς τη συγκοινωνία στο χωριό, σημειώνω τα ακόλουθα:

Πάντοτε υποστήριζα και προφορικά και εγγράφως πως είναι ανώφελο κάποιο λεωφορείο του ΚΤΕΛ να έρχεται μια φορά την εβδομάδα στο χωριό και μάλιστα γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι, αφού έτσι δε λυνόταν το πρόβλημα της αυθημερόν επιστροφής των πατριωτών στο χωριό. Θα μείνουν μια εβδομάδα στη Λάϊστα, προκειμένου να επιστρέψουν στη Λάϊστα με το επόμενο λεωφορείο;  

Πρόσφατα πληροφορήθηκα από το ΚΤΕΛ του Νομού Ιωαννίνων πως η συγκοινωνία για το Τσεπέλοβο και το Σκαμνέλι γίνεται με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα και Παρασκευή τα λεωφορεία αναχωρούν από τα Ιωάννινα προς Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι   στις 6.15 το πρωί και στις 3.15 το απόγευμα.

Έτσι, οι κάτοικοι των χωριών αυτών, όπως και αυτών από τα οποία διέρχονται τα λεωφορεία, μπορούν να μεταβούν στα Ιωάννινα, να κάνουν τις δουλειές τους, και να επιστρέψουν το απόγευμα στα χωριά τους.

 Όμως γιατί αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της Λάϊστας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Βέβαια, εάν, όπως μόλις άκουσα, ο νέος Δήμος Ζαγορίου διαθέτει μικρό λεωφορείο, είναι δυνατό, στο πλαίσιο της Δημοτικής συγκοινωνίας, το εν λόγω λεωφορείο Δευτέρα και Παρασκευή να παραλαμβάνει από τη Λάϊστα το πρωί τους κατοίκους που επιθυμούν να μεταβούν στα Ιωάννινα, αυτοί να μετεπιβιβάζονται στο Σκαμνέλι στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και το απόγευμα να τους παραλαμβάνει από το Σκαμνέλι και να τους μεταφέρει στη Λάϊστα.

Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε την παρέμβαση του Δημάρχου μας για τη λύση του εν λόγω ζωτικού προβλήματος από το Δήμο Ζαγορίου».

Για το πρόβλημα της συγκοινωνίας τελευταία επικοινώνησα με το Δήμαρχο Ζαγορίου, ο οποίος μου είπε πως ενώ έχει τρία μικρά λεωφορεία, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κάλυψη των καυσίμων του μικρού λεωφορείου που θα βοηθούσε στη συγκοινωνία του χωριού.

Στο δήμαρχο κ. Γ. Παπαναστασίου έκανα την ακόλουθη πρόταση: Εάν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να αντιμετωπίσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα του χωριού με τη διάθεση ενός μικρού λεωφορείου, θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν τα έξοδα των καυσίμων του από Λαϊστινούς και φίλους του χωριού.

Advertisements