Στις Αρχές του Δήμου Ζαγορίου και στην Περιφέρεια Ηπείρου στάλθηκε η ακόλουθη επιστολή:
Ιωάννης Β. Κογκούλης
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Κεραμοπούλου 11,
546 22 Θεσσαλονίκη
             Λάϊστα, 15 Αυγούστου 2015

Προς
τη Διοίκηση του Δήμου
Ζαγορίου

Κάποιες σκέψεις για την ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Λάϊστα

Πιστεύοντας πως θα πραγματοποιούνταν η εδώ και χρόνια λειτουργούσα τον Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού Λαϊκή Συνέλευση, τα όσα σκεφτόμουν να αναφέρω σε αυτήν τα είχα γραμμένα, για αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών. Επειδή, όμως, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, για να μην ακούσουν, κάποιοι, κατά δήλωσή τους, τον Καθηγητή Ι. Κογκούλη, ο οποίος θυσίασε δέκα (10) χρόνια από τη νιότη του για την κατασκευή της πλατείας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την οποία οι ίδιοι απολαμβάνουν, να μιλά σε αυτήν (τόση απέχθεια στο πρόσωπό του!!!), τα καταθέτω εγγράφως στις Δημοτικές αρχές της ιδιαίτερής μου πατρίδας, της Λάϊστας, ώστε αυτές να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν σε αυτά.

Ελπίζω ότι η Διοίκηση του Δήμου θα ευαισθητοποιηθεί και, θέλω να πιστεύω, πως επί αυτών θα μου απαντήσει εγγράφως.

Εισαγωγικά, επειδή πολλές φορές, όταν γίνεται αναφορά σε Σύλλογο, χωρίς αυτός να προσδιορίζεται, κάποιοι Λαϊστινοί εννοούν τον Ορειβατικό, θα ήθελα να δηλώσω πως υπάρχει και κάποιος άλλος Σύλλογος, ο Μορφωτικός, έστω και εάν επιχειρείται το «κόντεμά» του, ή και ακόμη η διαγραφή του από την ιστορία της Λάϊστας, και όχι μόνο. Η ιστορία του χωριού θα κρίνει τόσο τους δύο Συλλόγους, όσο και αυτούς που τελευταία ανακάλυψαν τη Λάϊστα και στρέφονται εναντίον μου, όσο, επίσης, και όσους από τη θέση του κοινοτάρχη, του γραμματέως κ.ο.κ. δραστηριοποιήθηκαν σε αυτήν. Το έργο που υλοποιήθηκε, μέσω του Μορφωτικού Συλλόγου, μπορεί κάποιος να το πληροφορηθεί στην ιστοσελίδα:

 • laista1.wordpress.com

Α. Αναφορά σε γεγονότα ή για να μη ξεχνιόμαστε…

 1. Το σχολείο. Ως γνωστόν, το κτήριο του σχολείου, το οποίο ανήκει στο Δήμο, τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε. Επί Προεδρίας στο Μορφωτικό Σύλλογο του πατριώτη Γ. Μέρτζιου, το σχολείο παραχωρήθηκε από το Δήμο για χρήση και στους δύο Συλλόγους. Συγκεκριμένα, η μεγάλη αριστερή αίθουσα δόθηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο, ενώ η δεξιά στον Ορειβατικό.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος φρόντισε για την περιποίηση της αίθουσας με την τοποθέτηση κουρτινών και τον εξοπλισμό με απαραίτητα αντικείμενα. Συγκεκριμένα ο Γ. Μέρτζιος προμηθεύθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων, το οποίο έκλεισε, δεκαπέντε (15) νέου τύπου θρανία, τριάντα (30) καρέκλες, ένα (1) γραφείο και μια (1) βιβλιοθήκη.

Όταν, μετά τον πατριώτη Γεώργιο Μέρτζιο, ανέλαβα εκ νέου την Προεδρία του Μορφωτικού Συλλόγου, έφερα από τη Θεσσαλονίκη, για τον εξοπλισμό της εν λόγω αίθουσας, εκατό (100) καρέκλες sato και έξι βιβλιοθήκες ντέξιον. Παράλληλα, έφερα και σκοπευτήριο, το οποίο τοποθέτησα στο ισόγειο του σχολείου. Όταν ανακαινίστηκε το σχολείο ΟΛΑ τα έπιπλα του Μορφωτικού Συλλόγου πετάχτηκαν με απαράδεκτο τρόπο. Οι γυρολόγοι πήραν τις κατεστραμμένες καρέκλες και βιβλιοθήκες, και τις πούλησαν για παλιοσίδερα.

Το προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, με πρόταση του τότε Προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Λάϊστας, έδωσε το σχολείο, στο οποίο προσωπικά φοίτησα για έξι (6) χρόνια, προς χρήση καθ’ ολοκληρία στον Ορειβατικό Σύλλογο.

 • Η Διοίκηση του Ορειβατικού Συλλόγου ασμένως δέχτηκε την προσφορά και τον εξοβελισμό από το σχολείο του Μορφωτικού Συλλόγου. Να το χαίρεται…

Ασφαλώς, προσωπικά μού είναι αδιάφορη η τέτοιου είδους προσβλητική συμπεριφορά του Δήμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λάϊστας και του Ορειβατικού Συλλόγου απέναντι στον Μορφωτικό Σύλλογο. Επειδή, όμως, η Διοίκηση έχει συνέχεια, ο Δήμος:

 • Οφείλει να αποζημιώσει τον Μορφωτικό Σύλλογο για τη καταστροφή των επίπλων με τα οποία αυτός εξόπλισε την αίθουσα που του είχε παραχωρηθεί.
 1. Υποσχέσεις σε Λαϊκές Συνελεύσεις.

α) Στην τελευταία λαϊκή συνέλευση ζήτησα, για λογαριασμό του Μορφωτικού Συλλόγου, να μου δοθούν από τον Δήμο τέσσερις προβολείς, προκειμένου να φωτιστεί το ρέμα από το μπάσκετ μέχρι τη γέφυρα Ταξιαρχών. Η παριστάμενη στη λαϊκή Συνέλευση Δημοτική αρχή μού υποσχέθηκε πως θα μου τους δώσουν. Οι εν λόγω προβολείς βρέθηκαν, με διάφορες δικαιολογίες, να φωτίζουν το χώρο του σχολείου. Εδώ παρενθετικά σημειώνω πως για τη ανάδειξη του ρέματος, κατ’ αντιστοιχία με ό, τι γίνεται σε άλλες περιοχές της πατρίδος μας, κατέβαλα ποσό πάνω από δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ. Και φέτος καθαρίστηκε το ρέμα με την καταβολή σχετικού ποσού.

β) Στην ίδια λαϊκή συνέλευση ζήτησα από την τότε δημοτική αρχή να μου δοθούν πέντε μεγάλες πλαστικές σωλήνες για να τοποθετηθούν στα ρέματα του δρόμου προς τον άγιο Γεώργιο. Και αυτό το αίτημα η παριστάμενη στη λαϊκή Συνέλευση Δημοτική αρχή μου υποσχέθηκε πως θα το ικανοποιήσει. Τότε, κάποιο αριθμό σωλήνων ζήτησε και ο Ορειβατικός Σύλλογος για το μύλο. Η Διοίκηση του Δήμου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ορειβατικού Συλλόγου. Σε μας οι σωλήνες δε δόθηκαν. Τα συμπεράσματα είναι του αναγνώστη……

γ) Στην εν λόγω λαϊκή Συνέλευση επανέλαβα το αίτημά μου προκειμένου το γρέϊντερ του Δήμου να καθαρίζει τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο το δρόμο Λάϊστας – Βοβούσας, περιφερειών που ανήκουν στο Δήμο. Κάτι που τότε έγινε αποδεκτό, χωρίς ασφαλώς να υλοποιηθεί και μάλιστα όπως πρέπει. Εδώ παρενθετικά αναφέρω πως, με διαρκείς οχλήσεις μου, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κατάφερε να χαρακτηριστεί το οδικό δίκτυο Βοβούσας – Λάϊστας ως επαρχιακό, ενώ τότε κάποιοι αγωνίζονταν να χαρακτηριστεί ως επαρχιακό το οδικό δίκτυο Βοβούσας – Μόρφας – Γυφτοκάμπου. Μάλιστα, στο παρά πέντε, τον Σεπτέμβριο του 2008 χάσαμε την ευκαιρία να ασφαλτοστρωθεί το εν λόγω οδικό δίκτυο, κάτι που εκείνο το χρονικό διάστημα επιτεύχθηκε με οδικά δίκτυα άλλων βλαχοχωριών.

Β. Γενικότερες βασικές προτάσεις για έργα στο χωριό

 1. Η κατασκευή της γέφυρας. Τόσο ο Πρόεδρος του χωριού όσο και άλλοι πατριώτες, αλλά και η Διοίκηση του Δήμου, γνωρίζει τις επανειλημμένες οχλήσεις για την κατασκευή της γέφυρας στο ποτάμι κάτω από τον άγιο Δημήτριο. Ο ίδιος προσφέρθηκα, όσες φορές χρειαστεί, να κατέβω στα Γιάννενα για παραστάσεις στην Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο Περιφερειάρχης φέτος σε εκδήλωση στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με διαβεβαίωσε πως υπάρχουν τα χρήματα για την κατασκευή της, όμως ο μηχανικός δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη…
 2. Ο δρόμος προς Βοβούσα. Επειδή ο Δήμος έχει κάποια μηχανήματα, μεταξύ των οποίων κάποιο μηχάνημα, ειδικό για το άνοιγμα αυλακιών και ένα γκρέϊντερ, ζητώ από την Δημοτική αρχή με το μεν πρώτο μηχάνημα να ανοίγονται και να καθαρίζονται τα αυλάκια του οδικού δικτύου προς Βοβούσα και με το δεύτερο να γίνεται δύο φορές το χρόνο το καθάρισμά του.

Σχετική με τα παραπάνω πρότασή μου είναι:

 • Η σταδιακή χαλικόστρωση του εν λόγω οδικού δικτύου με χαλίκι που υπάρχει άφθονο σε κάποιες τοποθεσίες του χωριού.

Γ. Ειδικότερες προτάσεις για έργα στο χωριό

 1. Ο δρόμος μεταξύ των παρεκκλησίων αγίου Δημητρίου και αγίου Γεωργίου. Κοντά στο παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου κατασκευάζεται ένα όμορφο κτηριακό συγκρότημα. Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι, πέρυσι, χωρίς να με ρωτήσουν, έκοψαν το νερό από την παραδοσιακή βρύση, την οποία έκτισα δίπλα στη μεράντζα (Όστρια), στο δένδρο, δηλαδή, κάτω από το οποίο μίλησε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στους τότε κατοίκους της Λάϊστας, αφού έφερα σε αυτήν το νερό από απόσταση επτακοσίων, περίπου μέτρων, καταβάλλοντας προς τούτο πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, προχώρησαν σε μία ανεπίτρεπτη για το χωριό ενέργεια. Τώρα:
 • Με ειδική σήμανση, επιχειρούν να κλείσουν κομμάτι του δρόμου που συνδέει τα δύο παρεκκλήσια, τον άγιο Γεώργιο και το άγιο Δημήτριο. Φαίνεται πως θέλουν να οικειοποιηθούν τον εν λόγω δρόμο, ο οποίος, προτού γίνει οτιδήποτε στον παραπάνω χώρο είχε κατασκευαστεί για να συνδέει τα δύο ανωτέρω παρεκκλήσια.

Βέβαια, μπορεί οι ιδιοκτήτες να έχουν κάποια «νόμιμα» χαρτιά, που να δηλώνουν τα στρέμματα που τους ανήκουν. Όμως, τους επισημαίνω τα ακόλουθα: Όπως όλοι γνωρίζουμε, για να ξεκινήσει ο πρώην γαμπρός του Ν. Παπαθανασίου την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην εν λόγω τοποθεσία, έπρεπε να διαθέτει εκεί πάνω από τέσσερα στρέμματα. Δυστυχώς, ο πρώην πεθερός του είχε ΜΟΝΟ δύο πεζούλια που δεν υπερέβαιναν τα διακόσια (200) τ. μ.. Κατά συνέπεια, φαίνεται πως του δόθηκε από την κοινότητα σχετική βεβαίωση πως κατέχει τα τέσσερα (4) στρέμματα. Έτσι, ξεκίνησε το έργο. Εδώ παρενθετικά αναφέρω πως στον τόπο που έχει κτισθεί το κτηριακό συγκρότημα και το οποίο διεκδικεί με βάση τα τοπογραφικά ο νέος του ιδιοκτήτης του, εκτός από τον Ν. Παπαθανασίου, που κατά πληροφορίες παλαιοτέρων Λαϊστινών, επαναλαμβάνω, είχε μόνο δύο πεζούλια αμπελιού, κτήματα είχαν οι οικογένειες: Νικόλα, Σαφαρίκα, Μουσιόνη κ. α. Ασφαλώς, ένα μεγάλο μέρος είναι βακούφικο. Αυτά η Διοίκηση του Δήμου φέρει την ηθική υποχρέωση να τα ερευνήσει, περισσότερο για την ιστορία του χωριού μας και του Δήμου Ζαγορίου.

Το έργο τότε σταμάτησε, η δε τράπεζα, η οποία το δανειοδότησε, το έβγαλε σε πλειστηριασμό. Οι νέοι ιδιοκτήτες, πιστεύουν, με βάση τα τοπογραφικά που έχουν, πως μπορούν να κλείσουν και το δρόμο πρόσβασης από τον άγιο Δημήτριο στον άγιο Γεώργιο και να οικειοποιηθούν το εν λόγω οδικού δίκτυο. Όμως, οφείλουν να γνωρίζουν πως κάθε τι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Σε αυτό ζητώ την άμεση ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου.

 1. Τοποθέτηση χρονοδιακόπτη για τα φώτα της πλατείας. Με λύπη διαπιστώνω το πρωί, να καίνε τα φώτα της πλατείας. Όταν τοποθετήσαμε, ως Μορφωτικός Σύλλογος τα φώτα στην πλατεία, είχαμε φροντίσει να βάλουμε και σχετικό χρονοδιακόπτη, ο οποίος, ασφαλώς, χάλασε. Παρακαλείται ο Δήμος να τον αντικαταστήσει.
 2. Παράκαμψη του δρόμου για τα φορτηγά. Ο δρόμος στη θέση Περιστέρη, λόγω καθιζήσεων, δημιουργεί συνεχή προβλήματα. Μία προσωρινή αντιμετώπιση υπήρξε η προ ολίγων ημερών, μάλλον αρκετά πρόχειρη, τσιμεντόστρωσή του. Προκειμένου η τσιμεντόστρωση να διατηρηθεί για κάποιο μεγαλύτερο διάστημα, προτείνω:
 • Με ειδική σήμανση, να υποχρεωθούν τα φορτηγά και τα λοιπά βαρέως τύπου οχήματα να ακολουθήσουν αυτήν την παράκαμψη, η οποία οδηγεί πίσω από το ξενοδοχείο και η οποία, με προσωπική πρωτοβουλία και την ενεργό συμμετοχή του Προέδρου Χ. Κύρου, διαπλατύνθηκε την περασμένη χρονιά.
 1. Συνδρομή του Δήμου στα έργα στον άγιο Χαράλαμπο. Επειδή στον άγιο Χαράλαμπο συνεχίζω κάποια έργα, ζητώ από τον Δήμαρχο για το προσεχές έτος να μου προσφέρει:
 • Δύο φορτηγά πέτρα και ένα φορτηγό άμμο.

Μετά από αυτά, επειδή κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ασχολούμενοι με έργα στο χωριό αυθαιρετούμε, δηλώνω πως στο διάβα της εδώ και τριάντα οκτώ (38) χρόνια ενεργούς δραστηριοποίησής μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Λάϊστα, κάθε ενέργειά μου ήταν σε γνώση των αρχών του χωριού, τόσο του εφημερίου όσο και της τοπικής διοίκησης.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο για τον άξιο συνεργάτη του, τον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος κ. Χρήστο Κύρο. Ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Κύρος στον ένα χρόνο της θητείας του μας εξέπληξε με το ενδιαφέρον του για το χωριό και την ανταπόκρισή του στην επίλυση των προβλημάτων του.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

Με τιμή
Ιωάννης Β. Κογκούλης
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη Ηπείρου

Advertisements