Στην Εφημερίδα «Λαϊστινά Νέα» αριθμός φύλλου 67, 2015, σελ. 8 διαβάσαμε:

Εύγε στον Κώστα Κολούρα

Για τη συντήρηση του δρόμου προς Άγιο Γεώργιο με δικά του έξοδα

Οφείλουμε να αποδώσουμε δημόσια τον έπαινο στον φίλο του χωριού μας πολιτικό μηχανικό με έδρα τα Γιάννενα, Κώστα Κολούρα για την απλοχεριά και την πηγαία καλοσύνη που υποδηλώνουν αρχοντιά και ευγενικό χαρακτήρα. Δεν είναι λίγο να κινητοποιείς αυτοκίνητα, φορτωτές, εργάτες κ.λπ. και να στρώνεις με μπάζα και χαλίκια εκατοντάδες μέτρα δρόμου καθιστώντας εύκολη και ευχάριστη την οδική πρόσβαση προς Άγιο Δημήτριο και Άγιο Γεώργιο. Μακάρι και άλλοι να ακολουθήσουν στο χωριό το παράδειγμά του…

 

Επειδή η εν λόγω δημοσίευση σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με την από 15.8.2015 επιστολή μου στον Δήμαρχο Ζαγορίου, από τον οποίον, δυστυχώς, ακόμη δεν έλαβα απάντηση (Με σνομπάρει; Ας μου το πεί για να μην τον ενοχλώ), πληροφορώ τον αρθογράφο τα ακόλουθα:

  • Πράγματι, αποτελεί αξιέπαινη πράξη η όποια κοινωφελή προσφορά στο χωριό.

ΟΜΩΣ:

  • Ο δρόμος που ο κ. Κώστας Κολούρας μπάζωσε και χαλικόστρωσε ΟΔΗΓΕΙ στη Ξενοδοχειακή μονάδα που κατασκεύασε κοντά στον άγιο Γεώργιο.

Ερωτώ τον αρθρογράφο, εάν αληθεύει ή όχι, πως, επειδή σημάδευσε τμήμα του δρόμου προς τον άγιο Γεώργιο, προκειμένου να το εντάξει στο οικόπεδό του, με εξανάγκασε:

  • Να κάνω παραλλαγή του εν λόγω δρόμου, καταβάλλοντας ΜΟΝΟ το αντίτιμο των καυσίμων στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, πατριώτη κ. Χρήστο Κύρο;

ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, ο αρθογράφος και ο Δήμαρχος Ζαγορίου οφείλουν δημόσια να πληροφορήσουν, ιδιαίτερα, ΟΛΟΥΣ τους, γέννημα και θρέμμα, Λαϊστινούς, χωρίς υπεκφυγές:

  1. Πόσα είναι τα στρέμματα που ο κ. Κώστας Κολούρας κατέχει στον τόπο που κατασκεύασε τη Ξενοδοχειακή μονάδα, στη Λάϊστα.
  2. Εάν στα εν λόγω στρέμματα περιλαμβάνονται και χωράφια που δεν ανήκαν στον Νικόλαο Παπαθανασίου, από τον οποίο, μέσα των γνωστών διαδικασιών, περιήλθαν στη συνέχεια στον κ. Κώστα Κολούρα.

ΕΠΙΣΗΣ, ο αρθογράφος και ο Δήμαρχος Ζαγορίου οφείλουν δημόσια να πληροφορήσουν ΟΛΟΥΣ τους Λαϊστινούς, εάν αληθεύει, αυτό που ακούστηκε το καλοκαίρι, πως:

  • Με βάση τα τοπογραφικά που ο κ. Κώστας Κολούρας έχει, το κτήμα του καταλαμβάνει την έκταση μεταξύ δύο δρόμων: Του δρόμου από τον άγιο Γεώργιο προς το χωριό και του δρόμου από τη διασταύρωση προς τον άγιο Δημήτριο μέχρι τον κεντρικό δρόμο προς το χωριό. Εάν συμβαίνει το τελευταίο, απλά σημειώνω πως: «και έσται η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης» (Μθ. 27,64).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο αρθογράφος και ο Δήμαρχος Ζαγορίου οφείλουν να γνωρίζουν ότι:

  • Ο κ. Κώστας Κολούρας χωρίς να με ρωτήσει, έκοψε το νερό από την παραδοσιακή βρύση, την οποία έκτισα δίπλα στη μεράντζα (Όστρια), στο δένδρο, δηλαδή, κάτω από το οποίο μίλησε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στους τότε κατοίκους της Λάϊστας, αφού έφερα σε αυτήν το νερό από απόσταση επτακοσίων, περίπου μέτρων, καταβάλλοντας προς τούτο πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Με αυτό το νερό ο κ. Κώστας Κολούρας έκτισε την όμορφη Ξενοδοχειακή μονάδα του στη Λάϊστα.

Τέλος, ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα όσοι προσπαθούν να μεταλλάξουν τις αυθεντικές παραδόσεις του χωριού με «μοντέρνες», καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως, εκτός που είναι «σκληρόν προς κέντραν λακτίζειν» (Πρ. 26,14) [Για παράδειγμα, ζιαφέτια μπορούν να γίνουν σε πολλές ημέρες του Αυγούστου, όπως αυτό του Π. Καρρά (21.8.2015), και ΟΧΙ τη Μ. Παρασκευή της Παναγίας (Παραμονή, όπως κάποιοι την καλούν, του 15Αύγουστου!!!)]:

  • «Ου παραμένει ο πλούτος, ου συνοδεύει η δόξα, επελθών γαρ ο θάνατος ταύτα πάντα εξηφάνισται», και πως «πάντα σκιάς ασθενέστερα, πάντα ονείρων απατηλότερα. Μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται».

Ιωάννης Β. Κογκούλης

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου

Advertisements